Proiectul educational ECOlimpiada Elevilor si-a desemnat castigatorii in urma unui proces de evaluare interdisciplinar, in care au fost analizate aproape 9.000 de compuneri despre colectarea separata si reciclarea deseurilor de ambalaje, realizate de elevii de clasa a III-a din 45 de localitaţi din Romania.
Festivitatea de premiere s-a desfasurat in cadrul Muzeului National de Istorie Naturala „Grigore Antipa”.
Pentru al treilea an consecutiv, Eco-Rom Ambalaje, in parteneriat cu Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiinţifice cu susţinerea Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, a adus proiectul educational ECOlimpiada elevilor in scolile din Romania, unde aproximativ 9.000 de elevi si 351 de cadre didactice s-au inscris in competitia ecologica. Pana in prezent, 33.593 de elevi si 1.359 de cadre didactice au avut parte de aceeasi experienţa educaţionala completa si inedita.
„Vrem sa cream adevarate comunitaţi responsabile faţa de deseurile de ambalaje. Investiţiile pe care le facem in serviciile de gestiune a deseurilor nu ar fi complete fara investiţia in educaţia tinerei generaţii. Asa cum suntem deschizatori de drumuri in colectarea separata suntem si promotorii unor programe de educare cu impact real – laborioase dar atractive pentru copii. Le multumim cadrelor didactice pentru implicare.”, declara Sorin Cristian Popescu, Directorul General Eco-Rom Ambalaje.
Prima si cea mai importanta componenta este cea didactica, aceasta urmarind educarea elevilor si stimularea interesului lor fata de procesul de colectare separata, ca mijloc de prezervare a mediului. De aceea, Eco-Rom Ambalaje, in parteneriat cu Asociaţia Romana pentru Ambalaje si Mediu, a realizat in anul 2008 un manual opţional pentru clasele a 3-a si a 4-a in care elevii invaţa despre reciclarea ambalajelor de hartie, sticla, plastic si metal. Fiecare lecţie este urmata de exerciţii si teme care ii ajuta pe copii sa isi evalueze cunostinţele si sa puna in practica informaţiile alaturi de familie si prieteni.
„Ne dorim ca elevii sa devina adulţi responsabili de viitorul lor, sa se implice pe termen lung in actiuni de protejare a mediului si sa utilizeze resursele in mod sustenabil. Dar avem nevoie ca si generaţiile actuale sa faca progrese cat mai rapide in schimbarea comportamentului si suntem convinsi ca astfel de programe schimba atitudinea parinţilor. Cu toţii trebuie sa invaţam <manualul reciclarii ambalajelor> si sa il punem imediat in practica”, afirma Gratiela Gavrilescu, Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor.
Pentru elevii participanţi, competiţia ECOlimpiada Elevilor a reprezentat un demers important in crearea unei educaţii ecologice, datorita celor doua componente integrante: cea didactica prin auxiliarul curricular „Invaţam sa reciclam ambalajele” si cea competiţionala, in cadrul careia elevii au realizat cate o compunere iar invatatorii de la fiecare clasa au nominalizat-o pe cea mai buna si au inregistrat-o pe site-ul www.colecteazaselectiv.ro. In urma unui proces de evaluare complex, cele mai bune 25 de compuneri au fost selectate pentru a fi premiate.
Elevii s-au bucurat de susţinerea comunitaţii din cele 45 de localitaţi participante prin numarul de voturi unice acordate compunerilor. Ultima departajare din punct de vedere originalitate, respectarea normelor de redactare si a temei propuse a fost facuta de un juriu format din reprezentatii Ministerului Educaţiei si Cercetarii Stiinţifice si Eco-Rom Ambalaje.
Toate compunerile dezvoltate in cadrul Editiei ECOlimpiada elevilor de anul acesta pot fi descoperite accesand site-ul www.colecteazaselectiv.ro. (A.D.).